Bunzlau Castle

Bunzlau Castle

Het maken van gebruiksvoorwerpen van aardewerk ontstond als volkskunst in het toenmalige Duitse grensplaatsje Bunzlau en dateert al uit de Middeleeuwen. Tegenwoordig behoort dit stadje tot Polen, vlakbij de Duitse en Tsjechische grens en heet Boleslawiec.

Het aardewerk bestond uit kruiken en tafelgerei versierd met reliëf, welke aangebracht werd met witte klei. In dezelfde periode begon men te experimenteren met gekleurd glazuur, sponstechniekenen verschillende decoraties. Het aardwerk was erg gewild en vond daardoor zijn weg door heel Europa en mocht zelfs aan het hof van enkele koningen prijken.

Tegen het eind van de 19de eeuw startte de overheid van Polen een Keramische Vakschool om de ontwikkeling van deze kunst te stimuleren.

Aan het begin van de 20de eeuw werd "Pauwenoog" het herkenbare decor van het servies, zoals het nu nog steeds in de regio van Boleslawiec wordt gemaakt. In de twintiger jaren van de vorige eeuw werden nog meer kleurrijke decoren toegevoegd.

Ceramika Artystyczna werd opgericht in 1950 en was een voortzetting van de voormalige fabriek "Paul und Sohn". Het is een bedrijf waar zeer bevlogen mensen traditioneel aardewerk met de inmiddels wereldbekende patronen vervaardigen.

De vele motieven, zoals bijvoorbeeld de stippen, rondjes, pauwenoog, maar ook alle andere patronen worden met de hand gedecoreerd. Elk product wordt voorzien van de initialen van de kunstenaar. Door de enorme verscheidenheid aan vormen en decoren past het servies in nagenoeg ieder interieur, van design tot landelijk of klassiek.

 

Door het gebruik van nieuwe materialen en technieken blijft de fabriek vernieuwend bezig en met de tijd meegroeien. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van ecologisch glazuur en van milieuvriendelijke verf die een verlaagd gehalte cadnium of lood bevat. Het aardewerk wordt gebakken op een temperatuur van 1300 graden Celsius. Het is daardoor zeer stoot- en breekvast.

 

Tegenwoordig bepalen ontwerpers en kunstenaars die zijn opgeleid aan de Academie voor Fijne Kunst in Wroclaw het gezicht van het Bunzlau Castle aardewerk. Het serviesgoed is vooral bekend om zijn mokken en theepotten. Inmiddels is er een grote collectie voorhanden met borden, ovenschalen, bakvormen en niet te vergeten voorraadpotten en mooie dekschalen. Kortom teveel om op te noemen.

 

Op de site http://nl.bunzlaucastle.com/ staan de diverse producten en decors vermeld. Bovendien geeft de site een prima beeld van de vele mogelijkheden die het servies biedt.